Om BKSS

Information om BKSS

Björlanda Kile Segelsällskap bildades 1940, hette då Arendals Segelsällskap (ASS), och har idag ca 400 medlemmar varav ca 150 aktiva juniorer. BKSS huserar i Björlanda Kile småbåtshamn på nordvästra Hisingen, nordväst om Göteborg. Björlanda Kile småbåtshamn är norra Europas största småbåtshamn med ca 2300 platser.

Verksamhet

Klubbens verksamhet bygger på att bedriva seglarskolor, seglarläger, arrangera kappseglingar, anordna utbildningar för funktionärer och kappseglare. Klubben är öppen för alla som är intresserade av segling och båtliv, man behöver inte vara kappseglare eller båtägare för att bli medlem. Klubben satsar på breddsegling.

Klubbhus och hamnområde

I klubbhuset finns bl.a toaletter, dusch, bastu, omklädningsrum, kansli och cafeteria som under samtliga kappseglingar är öppen. Där serveras kaffe, dricka, smörgåsar, bullar och andra förfriskningar till hungriga seglare och övriga.
På hamnplanen finns det gott plats, vilket Rikskvalet 1996 bevisar då vi hade ca 250 båtar totalt, husvagnsparkering och flera stora tält där seglarna samlades innan och efter seglingarna. Det finns det dubbla sjösättningsramper för jollar och i hamnen finns det också sjösättningskranar och mastkranar.

Lite historia

Klubben bildades sommaren 1940 av fem grabbar i 12-14 årsåldern. Klubben hette då Arendals Segelsällskap (ASS). Alla hade de bohusekor med ett 8 kvm spristakesegel.

ASS andra levnadsår inleddes med ett samarbete med Sandviks Segelsällskap i Torslanda. Det arrangerades stafettseglingar med bohusjullar, ekor och kanoter. Även öppna regattor anordnades och där startade många båtar av varierande typer.

Torsdagseglingarna kom igång under de första åren på 40-talet. Förutom ekorna, som i antal hade ökat, deltog även den populära J10:an. Den blev med åren en stabil klass i klubben. Senare kom en annan båttyp på kappseglingsbanorna, nämligen Kostersnäckan. Torsdagsseglingarna blev mycket populära på Arendal både bland deltagare och publik, som med spänt intresse följde fajterna på banorna från berget.

I början av 50-talet byggde klubben ett klubbhus och dansbana som invigdes med Sonya Hedenbratt som vokalist.

Så har åren gått och 1971 flyttade ASS till den nyanlagda småbåtshamnen i Björlanda Kile på nordvästra Hisingen då Arendalsvarvet behövde ny mark och Arendalshamnen skulle försvinna. Arendal byggde dock aldrig ut för kort därefter kom varvskrisen, så Arendalshamnen finns delvis fortfarande kvar.
Det visade sig att vattnen utanför Björlanda Kile bjöd på utmärkta förutsättningar för segling, så i det långa loppet så tjänade nog klubben på att flytta.
1980 bytte klubben namn till Björlanda Kile Segelsällskap, BKSS.


Medlemsfrågor:
Anna-Karin Bengtsson (medlemsregister)
bengtsson.ak@gmail.com
Klubbfrågor:
Bertil Rohlén (Klubbordförande)
bertilrohlen@gmail.com
Seglingsfrågor:
Leif Kågebäck (kölbåt):
leif@kageback.se

Mats Lindgren (jolle senior):
mats@stoop.nu

Niklas bengtsson (jolle junior):
niklas@maritime-insight.com

Adress:
Björlanda Kile Segelsällskap
Björlanda Kile 100
423 61 TORSLANDA

Faktureringsadress:
Björlanda Kile Segelsällskap
c/o Anna-Karin Bengtsson
Store Udds väg 51
423 55 TORSLANDA
E-post:
bengtsson.ak@gmail.com
Plusgiro:
409 89-6
Share