Rapport från seglingsledaren på On-the-Wire och Stora Oset Race 2015

Vi startade i lugna vindar med “On the Wire” på lördagen. Dock blåste det ifrån “fel” håll, vilket innebar att start ifrån Tribunen ledde till länsstart. Detta var en utmaning för seglarna som inte var vana vid det. Några tyckte det var bra medan andra hellre önskade sig krysstart.

Intressant att notera var att alla startade mycket disciplinerat. Det var bara 2 st som tjuvstartade i ett av racen, i de övriga starterna kom fältet iväg mycket samlat och jämt. En faktor som bidrog till att starten blev så jämn som den blev, var att de båtar som var närmast linjen kunde lägga sig för styrbords halsar och fick i och med det rätt till väg gentemot resten av båtarna, vilket innebar att de höll tillbaks resten av fältet, så om de bara var uppmärksamma på var de hade linjen så kunde de enkelt undvika att tjuvstarta och de förhindrade med automatik även andra att tjuvstarta. Vi genomförde 4 seglingar på lördagen och samtliga var mycket lyckade.

På söndagen inledde vi med start för St Oset och därefter fortsatte “On the Wire” med 2 seglingar. Det var planerat 3 seglingar men på grund av hårt väder gick det bara att genomföra 2 seglingar och i den sista seglingen startade bara 3 båtar, övriga gick in i hamnen efter första racet. Flera av jolleseglarna badade och säkerhetsbåtarna hade fullt upp under hela seglingen.

Även för St Osets seglare var det tufft, flera bröt. Men de flesta var väldigt nöjda. Jag pratade med en seglare som var lyrisk, han hade lyckades få upp båten i 16 knop när han surfade på en våg.

Ha det bra, Leif

Share

Kommentarer inaktiverade.